
Специалност “Технология на храните” |
Основната цел на обучението по специалност „Технология на храните” е да подготвя високо квалифицирани и широкопрофилни специалисти, имащи солидна фундаментална, технологична и специализираща подготовка, за нуждите на хранителната индустрия.Образователно-квалификационна степен „Бакалавър"; Професионална квалификация "Инженер-технолог" Редовно и задочно обучение Редовно обучение – 4 години; Задочно обучение – 4 години
В обучението на студентите от специалност “Технология на храните” към ТФакултет "Техника и технологии" (ФТТ) – Ямбол активно участват хабилитирани преподаватели от Тракийския университет – Стара Загора, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Русенски университет. От учебната 2011-2012 год., завършилите студенти ще получават образователно-квалификационна степен “
Мобилността на студентите в рамките на сродни специалности в страната е гарантирана с близостта на учебните планове и програми. Повече от 68 % от дипломираните студенти ежегодно, продължават обучението си във УХТ – Пловдив.
За обучението на студентите от специалност “Технология на храните” се използват два компютърни кабинета, 4 специализирани лаборатории за упражненията по общотехническа подготовка и 2 лаборатории за лабораторни и практически упражнения по специалните дисциплини. Създадени са условия за мултимедийно и електронно обучение.
Гарантираният свободен достъп до библиотеката и компютърните кабинети осигурява по-големи възможности на студентите за самостоятелната работа, което поддържа техния интерес към изучаваните дисциплини и ги прави активни участници в учебния процес.
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА
Студентите от специалността „Технология на храните”, могат да се включат по програмите на Еразъм за обмен на студенти. Тракийски университет - Стара Загора, участва в програмата от 1999 г., а през 2007 г. получи Разширена Университетска Харта Еразъм. Дейностите по обмен на студенти и преподаватели и въвеждане на Европейска система за трансфер на кредити напълно съответстват на заявената Европейска политика на Университета и плана му за стратегическо развитие.
КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ
Широкопрофилната подготовка и задълбочените знания в областта на хранителните технологии, дават възможност на инженер-технологът по „Технология на храните”, успешно да осъществява производствено – технологична и организационно - управленческа дейност в съответните подотрасли на хранително-вкусовата промишленост - зърносъхранение, зърнопреработване, хлебопроизводство, производство на сладкарски и макаронени изделия, в областта на месодобива и месопреработката, в добива и преработка на птиче месо, в изкупуването и преработката на мляко в млечни продукти и тяхното съхранение, в обработката на хранителни субпродукти, в хладилното дело и в търговската сфера, в областта на производството на стерилизирани плодови и зеленчукови консерви, сокове, концентрати и сушени плодове и зеленчуци. Дипломираният инженер-технолог може да изпълнява ръководни и изпълнителски функции в съответните фирми от хранителната индустрия, в хладилното стопанство и в търговската мрежа; да контролират и управляват качеството на суровините, материалите и готовата продукция при производството на храни.
|
